Eβλεπα στην τηλεόραση τις εικόνες από το πολυσυζητημένο πάρτι στο θωρηκτό «Αβέρωφ», με τα κανόνια στο βάθος και τα σέξι ξεσαλωμένα μοντέλα σε πρώτο πλάνο, και προσπαθούσα να θυμηθώ τι μου θυμίζει αυτό το σκηνικό. Τελικά το βρήκα: μια σκηνή από τη θρυλική ταινία «Underground» του Κουστουρίτσα όπου η πρωταγωνίστρια, που υποδύεται την ηθοποιό Νατάλια, την ευνοούμενη ενός κομματικού στελέχους στα χρόνια του Τίτο, χορεύει αισθησιακά σκαρφαλωμένη πάνω σ’ ένα τανκ και κρέμεται από την κάννη του πολυβόλου του.

Το εγχώριο νεοπλουτίστικο ξεσάλωμα στο πλωτό μουσείο ήταν πολύ πιο πεζό. Τα κορίτσια δεν σκαρφάλωσαν στα κανόνια, απλώς χόρεψαν μερικούς καρσιλαμάδες και τσιφτετέλια. Ούτε προκατασκευασμένη πισίνα τοποθετήθηκε στο κατάστρωμα, ούτε πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν, oύτε τουρτοπόλεμος, ούτε ρωμαϊκά όργια έγιναν. Γιατί τόση γκρίνια και κατακραυγή; Για μια διακόσμηση με άνθη και πολύχρωμα κουφέτα;
Αν η ναυτιλιακή εταιρεία που οργάνωσε την πλωτή γαμήλια δεξίωση (για την ακρίβεια, μία από τις μετα-γαμήλιες δεξιώσεις) του λαμπερού ζεύγους είχε λίγη περισσότερη φαντασία, θα είχε προσλάβει τον κύριο Κουστουρίτσα να προσθέσει τη δική του μαγική πινελιά - αν και μερικές φορές, η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα θυμίζει βαλκανική φάρσα, χωρίς να απαιτείται σκηνοθετική παρέμβαση.
Για παράδειγμα, σε ποια άλλη χώρα μπορούμε να συναντήσουμε όχι απλώς αντιρρησίες συνείδησης, δηλαδή αρνητές στράτευσης, αλλά αντιρρησίες αιμοκάθαρσης; Αναλογίζεται κανείς σε τι απελπισία έχουν οδηγηθεί οι νεφροπαθείς, αφού ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τους, που μίλησε στην τηλεόραση, έχει προχωρήσει σε αποχή από την αιμοκάθαρση! Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να ασκηθεί πίεση στους προμηθευτές επειδή τα υλικά γι’ αυτή τη διαδικασία κοντεύουν να εξαντληθούν σε πολλά νοσοκομεία της χώρας...
Σύμφωνα και με τα δελτία των ημερών, στο Αφγανιστάν ανακαλύφθηκαν τεράστια κοιτάσματα μεταλλευμάτων, αξίας ενός τρισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα η χώρα να χαρακτηριστεί «Μέση Ανατολή του λιθίου». Στα ψιλά όμως πέρασε η είδηση για την έλλειψη σε λίθιο στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Ιωαννίνων, μια έλλειψη που μπορεί να προκαλέσει την «απορρύθμιση» των ασθενών. Ισως γι’ αυτό να πολεμούν οι Ελληνες στρατιώτες στα βάθη της Ασίας: για να φέρουν πίσω στην πατρίδα λίθιο, όπως ο Μάρκο Πόλο έφερε στην Ευρώπη μεταξοσκώληκες από την Κίνα.
Βεβηλώθηκε το ιστορικό θωρηκτό «Αβέρωφ»; Είναι αυτονόητο ότι κανείς και τίποτα δεν μπορεί να ακυρώσει και να βεβηλώσει την ιστορία του τόπου μας, που ένα κομμάτι της είναι και η δράση αυτού του σκάφους. Αυτό όμως που καθημερινά και με ποικίλους τρόπους βεβηλώνεται είναι το παρόν μας, είναι οι ζωντανοί άνθρωποι, ιδίως οι νέοι αλλά και οι πιο ανυπεράσπιστοι, καθώς ακυρώνεται η δυνατότητά τους για μια ελεύθερη και δημιουργική ζωή.


(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "Εικονογράφημα, 16/6/2010)

0 Responses to "Νεοπλουτισμός χωρίς φαντασία (16-6-2010)"

Δημοσίευση σχολίου